Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer
banner here

Sederhananya Kebahagiaan Sejati

Hidup di dunia ini penuh dengan skenario, entah yang telah ditetapkan Tuhan atau yang direkayasa oleh manusia. Entah faktor apa yang menyebabkan manusia senang sekali mendirikan skenario-skenario baru, atau antisipasi semata.

Angin berhembus pelan, meniup anak rambut anak kecil yang tengah berdiri di samping federalnya. Angin terus berhembus ke selatan menerbangkan bunga alang-alang yang mungkin pula membawa angan dan harapan beberapa insan. Mentari masih rendah namun angin sudah riang menari di udara. Entah, ini musim apa. Zaman telah berubah, musim tak menentu, ya sudahlah. Yang penting tetap bersyukur dengan cuaca apapun yang diberikan oleh Tuhan. Itu sudah cukup bagi umat manusia.

Nyatanya matahari mulai menyengat, ini sudah cukup menjadi alasan insan untuk mensyukuri hari ini. Bisa menjemur baju, kasur, dan lainnya yang membutuhkan sinar matahari. Seperti itu pula yang dirasakan Dul.

Alkhamdulillah…. Panas, dadi bisa garing klambine nyong,” ucapnya sambil menenteng seember besar berisi cucian.

Kakinya beriringan mendekati jemuran yang berada di samping kiri kamar mandi. Tangan kirinya menjinjing hanger, buat njemur nanti. Tak butuh waktu lama untuk sampai tempat jemuran. Orang paling jauhnya 10 meter. Eh, kecuali kalo jalannya sambil ngesot mungkin lama, hahaha.

Bruk! Diletakkannya ember itu.

Ya Allah, kesel juga yah, ngumbaih ora sepiraha tapi pegel juga tangane nyong,” keluh Dul pada dirinya sendiri, lalu mengelap peluh di dahinya.

Untung ora ngasi tugel tangane, hahaha…” sambungnya.

Tanpa membuang waktu, Dul segera menjemur bajunya itu.

Bruk! Baju yang sudah dihangernya jatuh.

Yah, malah tiba,” Dul segera mengambil dan membawanya ke kran di pojokan area jemuran itu dan membilasnya kembali.

nikmati video kami di YouTube

Setelah selesai, langsung balik kanan dan meneruskan prosesi jemur menjemur itu. Namun ada yang mengganjal dalam netranya. Seorang anak jongkok di balik ember besar. Diam. Dengan tatapan yang kosong.

Deneng kayak kenal yah?” ujarnya.

Dia pun segera mendekatinya dan mengabaikan prosesinya itu.

Woy!” sapanya pada anak itu.

Anak itu masih belum menyadari adanya Dul.

Plok! Baju yang tadi dibilasnya tepat mendarat di wajahnya.

Ih! Apa kie!” dia terkejut dan melempar lagi benda yang mengenai wajahnya.

Weh…. Klambine malah dibalangna koh!” ucap Dul keras.

Sapa juga sing prentah kon mbalang meng nyong, ya karepe nyong dong? Wong tibane meng nyong. Itu gerakan refleks,” elak anak tersebut.

Elah Jis, Jis, teorine metu maning, hahaha….” bagaimana Dul tidak tertawa, Dul ngga ngerti apa itu gerakan refleks.

kunjungi kami di instagram

Ternyata anak tadi itu Ajis, teman karib Dul.

Koe kenangapa koh? Katon duwe masalah abot temen, ngasi tekukan tok sing katon seka raimu? Melu ngurusi negara apa? Wong sing Jokowi be ora ngasi kaya kue, hahahaha….” ledek Dul.

Iya, apa? Raine nyong katon duwe masalah apa?” tanya Ajis antusias.

Iya lah, wong diundang koh meneng bae kaya wong kesambet,” jelas Dul.

Jal, anu lagi kenangapa koh? Ket mau tek goleti, temben temen ora nggugaih nyong, haha,” sambung Dul.

Dih, ngapa nyong nggugaih koe. Masa nggal dina njaluk digugah, wegah men!” ucapnya setengah serius.

Oh, dadi koe wis ora gelem nggugahi nyong? Oke, nek koe ora ana batir nggo lunga aja ngajaki nyong!” ancam Dul.

Ih, masa kaya kue,” ucap Ajis.

Ya mulane, jal koe cerita karo nyong, ben ra patia katon lesu!” perintah Dul dan jongkok di sebelah Ajis.

Kepriwe yah? Nyong be bingung janeh Dul, kudu mulai seka endi,” jawabnya memelas.

Lah, kepriwe? Ya sekarepe koe lah. Masa kudu nyong sing nentukna. Nek kaya kue berarti ya nyong wis ngerti. Nek kaya kue mending ra sah cerita, wong pada-pada wis ngerti!” Dul sedikit kesal, ditoyornya bahu Ajis pelan.

Hehe, dadi kek kie Dul, wingi kan nyong seka kampus, otomatis ketemu batir-batir, kan?” Ajis mulai menjelaskan.

Lah, apa hubungane? Mbok malah seneng ketemu batir? Kepriwe si koe? Esih normal apa ora kie?” sahut Dul sembari menempelkan punggung tangannya ke jidat Ajis.

Ya waras lah, nek ora waras nyong lagi mlaku-mlaku turut dalan ora nganggo klambi!” Ajis sedikit kesal, namun Dul malah ketawa.

Mulane nyong dirungokna disit, aja langsung disauti!” sambung Ajis.

Siap siap,” Dul menurut, ia tau kalo Ajis menyalakan mode serius.

Dadi wingi nyong meng  kampus yah, terus batire nyong pada kandah, melu nganah ngeneh. Lah nyong ditakoni, ya nyong ora bisa njawab. Wong nyong anu ra melu apa-apa nang kampus. Lah, terus koh ana batire nyong sing kaya menyayangkan keadaane nyong, ya kaya kae lah, pokoke ora ngepenaki. Dadine nyong kepikiran bae. Ko ya uripe nyong kaya kie bae. Kemajuan be ora ana. Boro-boro kemajuan, wong anu melu apa-apa be ora, haha,” jelasnya diakhiri tawa getir.

Dadi apa ya nyong kudu melu kaya batire kaya kae yah? Kaya seneng temen ceritane. Nggal dina ketemu batir, kadang oleh batir anyar, kadang wadon maning. Jal, nyong olih apa ya selama ini? Ana juga sing jere tes olih juara apa mbuh kae nang kampus sebelah, pokoke kabeh batire nyong wis olih pencapaian dewek-dewek. Nyong dadi insecure nek arep ketemu maning, dadi sedih nyong, Dul,” sambungnya.

Uwis?” tanya Dul.

Iya, miris temen yah uripe nyong,” jawab Ajis.

Dih, koe tah yah. Langsung menganggap awakmu rendah serendah-rendahnya. Coba siki perluas sudut pandangmu,” ucap Dul.

Hah? Kepriwe kuwe?” tanya Ajis.

Ya koe siki aja kur ndeleng seka sudut pandang sing kancamu kabeh duwe pencapaian. Aja gampang irian karo apa sing wis dicapai ning kancamu. Koe pun bisa duwe pencapaian, koe bisa seneng atau bahagia dengan tanpa pencapaian sing kaya kancamu miki,” Ajis memperhatikan apa yang dikatakan Dul.

Siki koe pikir aktivitas nang njaba ora resiko? Resiko, lur! Siji, kadang ora sempat melu kuliah, maning tugas, dilimpahna nang kancane. Loro, mereka ora mesti mondok, Jis. Wajar bisa duwe wektu akeh nggo nganu hal sing kaya kue, koe mondok bae butuh meluangkan waktu nggo ngaji, mbok? Telu, apa iya kabeh sing dilakukan nang kancamu pada sesuai karo karepe ati? Ora mesti, Jis. Kadang karena tuntutan dan demi gengsi menaikkan pamor. Kadang sebenere anu wong sing urung menemukan jati diri, dadi sibuk mayeng-mayeng nggolet apa sing ana nang njaba. Padahal sesuatu yang dicarinya wis ana nang njero. Kadang wong kue terlalu meluas ke samping, tapi tidak mendalam dan ke atas. Paham karepe?” sambung Dul.

Mengko, Dul. Deneng koe bisa ngomong kaya kue si?” tanya Ajis penasaran.

Kan, nyong sering karo koe. Kue kabeh sing sering diomongna koe, Jis. Kepriwe si?” tanya Dul balik.

Apa iya?” tanyanya lagi.

Heu… iya, Su!” jawab Dul, “Wis paham karepe durung?” sambungnya.

Blas ora, nyong urung bisa memahami bahasamu, bhhahah,” jawabnya jujur.

Dadi kaya kie, koe arep ngetutna kebahagian atau pencapaian kancamu kue ora bakal pas atau puas nggo atimu. Kabeh katon kurang, ketika satu hal dari kancamu wis ana nang awakmu, kancamu nduwe hal anyar dan itu durung koe kuasai. Seteruse kaya kue. Ora bakal rampung, koe ora bakal puas dan ora bahagia,” ucap Dul.

Terus, kudu kepriwe?” tanya Ajis.

Melu apa sing dikarepna karo awake koe. Bakal ayem awakmu, ora usah menghina pencapaian sing wis diraih nang awak dewek, sekecil apapun. Syukuri, Jis. Koe kue pinter, tapi ya,” jawab Dul.

Tapi apa, Dul?” Ajis penasaran dengan kalimat yang terputus.

Tapi koe esih ngetutna kancamu, urung paham karo awakmu. Koe kuwe akeh banget hal-hal sing bisa membuat orang lain iri. Tapi, nyong ora bakal iri karo koe koh, Jis. Tenang! Koe esih menggantungkan kebahagian meng wong liya. Padahal kebahagian sejati ana nang awake dewek. Kepriwe carane mensyukuri apapun sing wis diparingi Pangeran, sepait apapun. Disyukuri, Jis, Insha Allah ora ana kamus insecure nang awake koe maning,”pungkas Dul.

Apa kue sing dadi alasan kenapa koe kaya ora tau susah, Dul?” tanya Ajis balik.

Entah, mungkin iya, Jis,” jawab Dul.

Wis, ra usah dipikir kebanteren, hal kaya kue terlalu istimewa untuk dipikirkan berlebih,” sambungnya.

Iya, Dul. Suwun ya, wis aweh pencerahan,” ujar Ajis.

Yuh, wis aja nang kene bae, mbok kesambet tenanan!” ajak Dul.

Dul memungut bajunya dan meninggalkan Ajis. Ajis bangkit dan berjalan sembari menenteng ember kosong.

Ikuti cuitan kami di Twitter

Demi perkembangan kami, silakan tinggalkan kritik dan saran di kolom komentar. Kritik dan saran dari pembaca kami terima dengan senang hati.

bagi yang ingin beramal jariyah atau berdonasi melalui Pondok Pesantren Nurul Iman bisa lewat sini


Dipta_edu
Dipta_edu Hanya seorang pembelajar

Posting Komentar untuk "Sederhananya Kebahagiaan Sejati"

ads here
ads here
ads here